Trendy pre interiérový dizajn v roku 2022

Trendy pre interiérový dizajn v roku 2022

16.05.2022

Čo by v tomto roku nemalo chýbať v našich domácnostiach alebo čím náš domov skrášliť aby sme boli trendy? Čomu sa v tomto roku v interiéri vyhnúť a na čo všetko by sa malo pri navrhovaní v roku 2022 myslieť?

Pandemická realita je tu s nami už tretí rok a nás to núti spomaliť, začať sa dívať na náš domov ako na priestor, ktorý nám musí poskytnúť zrazu dvakrát taký úžitok ako sme si mysleli. Bežný kuchynský priestor zrazu potrebujeme doplniť o miesto kde sa vieme usadiť, najesť ale aj stretávať sa, a to zo sebou prináša potrebu mať miesto, kde si viem uvariť kávu či miesto odkiaľ si viem zobrať fľašu dobrého vína, hosťovské izby či spálne zrazu potrebujeme vybaviť pracovnými stolmi či v lepšom prípade miestom na cvičenie. Naše nároky na využiteľnosť priestoru sa zväčšujú a každý centimeter potrebujeme využiť čo najsprávnejšie a skĺbiť dohromady funkčnosť, ergonómiu, nadčasové technológie a dizajn. Myslím, že každý dobrý dizajnér si s týmto dokáže hravo poradiť. A čo sa už v tomto roku nenosí?

Rok 2022 je rokom kedy sa postupne dostáva do úzadia biela čistota minimalizmu, ktorá môže pôsobiť síce sviežo ale poskytuje iba malý vizuálny dojem. Do popredia sa dostávajú rozmanité farby ktoré nám poskytnú pastvu pre oči, sviežosť, útulnosť a teplo domova. Čo má do značnej miery aj vplyv na naše nálady a emócie. Farbami roka 2022 sú farby ako čokoládová hnedá, alebo citrusová, či zelená. Nastal čas, odkloniť sa od tlmených neutrálnych farieb a čas nebáť sa trocha experimentovať. Skúsiť farby ako terakotová či ružová, ktoré vedia priestor naozaj otepliť a zútulniť.

Rok 2022 je rokom kedy sa sústreďujeme na prírodu a jej udržateľnosť. Obnoviteľné zdroje a materiály prírode blízke sú práve tie ktoré budú hlavným a nosným trendom tohto roku. Nebojte sa niečo vlastné si vyrobiť či zrenovovať. Dodá to vášmu domovu ducha a osobitosť. Uprednostňujte materiály inšpirované prírodou ako mramor, travertín, nedokonalé či pórovité povrchy a tiež predmety, ktoré majú dušu, sochy, obrazy predmety ktoré regenerujú a upokojujú. Cementové stierky, benátske štuky, starožitné povrchy na stenách či nábytkoch, kvetinové vzory a zeleň, prakticky všetko čo prináša do domovov život.

Trendom z minulého roka ostáva aj pre rok 2022 oblý jemnejší tvar nábytkov. Vintage kúsky nábytkov, či starožitné predmety, ktorých patina prináša teplo do každého domova. Objavujú sa tiež trendy, ktoré pripomínajú koniec 80. a začiatok 90. rokov. Geometrické tvary na tapetách, či ľanové materiály na vankúšoch a závesoch. Harmónia a pestrosť farieb v správnych kombináciách s maximálnym dôrazom na prírodné materiály. To je trendom pre rok 2022.